dimecres, 20 de maig del 2009

Cuba, sempre Cuba ...

Santera Cubana.
El "moro" en talla el cabell que ja en tocabe, portabe una "pelusera" que diria la meva mare ...
Portal de la casa on vivia.
Quin ritme que tinc!!
Mireu com m,han quedat de negres els peus.
Dimecres 20 de Maig de 2009.
Be, per fi, us escric desde el aeroport de Cancun, estic esperant l,avio doncs marxu cap Los Angeles, porto tote la nit sense dormi i es que poguer sortir de La Habana ha sigut una sort, Cuba te els vols tencats cap Mexic per la famosa Influenza i jo haig de pasar per Mexic doncs tinc el billet volta al mon amb aquet itinerari, al final i amb molta sort, doncs sembla que els vols estan tencats fins el 30 de Juny he pogut agafar de rebot un Habana - Cancun i ara cap L.A., de totes maneras trobo valida la explicacio que dona el pais per no deixar entrar ni sortir personal cap a Mexic, a veure es un pais pobre i no te les medicines adients si es produeix una pandemia i aleshores el amic america amb la el bloqueig que te sobre la illa i que aquesta no te posibilitats de comprar, ni tampoc pot per la seva economia, els medicaments adients i segons Fidel, val mes la vida de qualsevol cuba que tot lo que es poguir perdre per turisme o las compañias aereas. Totalment d,acord, si sapguessiu el seguiment que m,han fet a mi, en van trobar al migt de la Habana Vieja, on estaba dormint (no se com ho van fe) vaig anar al hospital, en van fe la "gota gruesa", es a dir em van treure sang i cada dos dies tenia a casa un metge i una enfermera per veure com en trobaba, algo que no jo mateix m,ho crec, pero realment "chapeau" per el sistema medic cuba.
Doncs he estat 21 dies per aquet pais, meyns una setmana a Cienfuegos que ja vaig explicar els demes a lo mes profund de la Habana Vieja, el barri de Jesus i Maria, un barri amb molta "candela", tothom es afro.cuba i aixo comporta molta santeria, espiritismes i demes, he asistit a un "tambor" un pasote (ritme africa sense dupte) tambe he visitat un babalawo (com un sacerdot de IFa de la santeria cubana) etc, experiencias inolvidables, enmigt de un voltant on no hi habia gent de fora, tothom m,avisaba pero jo em semblava un entorn ben tranquil, La Habana no es especiament conflictiva. M,han pasat casos curiosos, i per a mi sempre dire que Cuba com a natura no te res especial pero la gent es algo increible, la imaginacio de aquet poble en tots els sentits no te fi, i per poguer viure i sortir del pas fan lo inimaginable, cosas que per nossaltres ens semblen inverosimils, un salari migt al mes es de 20 dolars al cambi i lo demes ho han de buscar com sigui, he anat a la bodega amb la " cartilla de racionamiento " a comprar lo que els hi toca per mes que a seguit detallo:
- 7 Libras de arroz, 1/2 lliure de oli, 3 lliures de sucre blanc i tres de negre, 1/2 de cafe, 8 onzas de frijoles, 1 sabo de bany, 1/4 de pasta dentifrica, tot aixo per mes i per els jubilats 3 caixes de cigarros forts (Titanes) i una de suau (Aroma).
Aixo es lo que te subvencionat cada persona al mes, lo demes buscat la vida com sigui, aixo provoca que la gent jove estigui una mique esvolotada, la gent grand encara esta recordant el "tiempo de los malos" que es abans de la revolucio i que per a molts va significa un cambi molt important cap a be, pero d`aixo ja fa 50 anys y molte gent que ha nascut despres no ho va viure i vol progresar una miquete lo que es molt dificil en aquet pais, lo que fa que la gent no estigui incentivada i no coneixin el famos "stress" occidental.
He tingut la sort de ciure el 1er. de Maig a la Habana, amb una manifestacio grandiosa i encara mes de sort el segon diumenge de maig es el "dia de las madres" i aixo es una festa importantisima a tot Cuba, se li fan regals a totes les mares, uns regals que os podeu imaginar, es balla (heu vist quin "·swing" que tinc) i es beu molt, pero molt de ron.
Be, Cuba nomes ni ha una, podriem estar hores i hores parlant d,aquet pais, perque es especial ...

Dita del dia "Digno es el hombre al que se le compara a un niño" i "El pensamiento del lobo basta para matar la oveja" . Refrans de Odun, orisha afro-cuba.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

La sort está amb tú, ja ho veus. Fantástiques les vivencies de Cuba. I ara a canviar totalment inclós l´idioma !!!
Un petó gran i seguim endevant



La de la carta

Alicia ha dit...

Buenas!!
increible, per un moment m'ha semblat estar al cor de l'Habana... gràcies. Molt millor l'actitut cubana que l'espanyola: a Espanya han estat arribant avions de Méxic i quan ha aterrat aqui, ni un sol control, ni donar telefons, ni revisió médica... res, com si vinguèssin del cine. En fin...
Mooolt de ritme! sobretot a partir del tercer ron, oi? je,je!!!
Enjoy L.A.!!! kisses